νέα

«Ισορροπία – Το αμετάθετο χρέος»

στο Ηράκλειο Κρήτης
3 – 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ
(πλατεία Λιονταριών, Ηράκλειο)

———————————————————-

Αχαρτογράφητες περιοχές” ατομική έκθεση στον χώρο της μουσικής σχολής JazzArt.

Πληροφορίες έκθεσης

Χώρος: JazzArt μουσική σχολή τζαζ

Βασιλείου Μακεδόνος 2 (μετρό Σταθμός Λαρίσης)

Εγκαίνια: 26 Φεβρουαρίου 2022 ώρα 20:00

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00 – 22:00

————————————————————-

 

Συμμετοχή στο φεστιβάλ LAbiRynt, Slubice-Frankufrt (O), Πολωνία

19-21 Οκτωβρίου 2018

http://www.labirynt.slubice.eu

—————————————-

 

επί χάρτου / on paper
Ομαδική έκθεση

Η έκθεση Επί χάρτου / on paper συγκεντρώνει οχτώ σύγχρονους εικαστικούς που παρουσιάζουν τα έργα τους με κεντρικό άξονα το χαρτί. Οι διαφορετικές, ετερόκλητες προσεγγίσεις των καλλιτεχνών πάνω στο ίδιο το υλικό του χαρτιού ή και η αντιμετώπισή του σαν ένα μέσο και έναν συμβολισμό προς νέες εικαστικές εξερευνήσεις, προτείνουν καινούριες αναγνώσεις, συσχετισμούς και θεάσεις ως προς αυτό το διαχρονικό υλικό.

Συμμετέχουν:

Mathew Halpin, Valérie Prats, Αικατερίνη Γιαβρίδη, Αγγελική Δουβέρη, Ανδρέας Σταυριανουδάκης Καμπάς, Δανάη Σύρρου, Κωστής Τζωρτζακάκης, Ελένη Φρουδαράκη

Χώρος:
Μεσόγειος, Χάνδακος 20, Ηράκλειο Κρήτης

Διάρκεια έκθεσης:
Παρασκευή 22 Ιουνίου – Κυριακή 1 Ιουλίου 2018
Ωράριο: Καθημερινά 6-10 μ.μ.

Εγκαίνια: Παρασκευή 22 Ιουνίου 8:00μ.μ.

 

—————————————-

16 Ιουνίου 19:30 // Ταινιοθήκη της Ελλάδος

“Μία λέξη είναι όσο χίλιες εικόνες”

Φεμινιστικα & Κουήρ κινηματογραφικά ποιήματα και φιλμ ποίησης από καλλιτέχνες στον ελλαδικό χώρο και την ελληνική διασπορά
Επιμέλεια: Filtig & Άλεξ Δημητρίου

Παρουσιάζονται μικρού μήκους ταινίες των: Μαργαρίτα Αθανασίου, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Εύα Γιαννακοπούλου, Αναστασία Διαβαστή, Eggs & Legs + Clitus Clitoris, Georges Jacotey, Kassiani Kappelos, Φένια Κοτσοπούλου, Άλκης Παπασταθόπουλος, Πρόκνη+Φιλομήλα, Δέσποινα Σεβαστή, Εύα Στεφανή, Δανάη Σύρρου+Nanah Palm+Λουίζα Δολόξα

Η σχέση μεταξύ εικόνας και κειμένου απασχολεί τους πειραματικούς κινηματογραφιστές σχεδόν από τις απαρχές του σινεμά. Διαφορετικοί τρόποι συνδυασμών κινηματογράφου και γλώσσας/ποιητικής έχουν προταθεί και εισαχθεί ως όροι σε διάφορες φάσεις του 20ου αιώνα, όπως το κινηματογραφικο ποίημα (film poem), το φιλμ ποίησης (poetry film), το κινηματογραφικό δοκίμιο (film essay), το βιντεογραφικό ποίημα (videopoem), το κειμενικό φιλμ (text film) κλπ. Σε κάθε ένα από αυτά τα είδη οι κινηματογραφιστές δοκίμαζαν άλλες μεθοδολογίες συνδυασμού λεκτικής γλώσσας και εικόνας, όπως η χρήση κειμένου στην οθόνη (παράδοση που ξεκινάει ήδη από τον βωβό κινηματογράφο και φτάνει στο απώγειό της με τις ταινίες fluxus των 60s), η χρήση ποιητικού voice over και spoken word (συχνά με τους ίδιους τους ποιητές να διαβάζουν τα έργα τους), η ιδέα της μεταφρασιμότητας της γλώσσας σε εικόνα, αλλά και η έρευνα ποιητικών μορφών στον κινηματογράφο, δηλαδή η διερεύνηση υπό μια έννοια μιας πιο ‘κάθετης’, λυρικής κινηματογραφικής φόρμας που θυμίζει την παράδοση της μοντερνιστικής ποίησης.

Σ’ αυτην την συλλογή ταινιών φέρνουμε μαζι για πρώτη φορά φεμινιστικά και κουηρ film poems και film essays από τον ελλαδικό χώρο, αλλά και καλλιτέχνες της διασποράς. Οι ταινίες που μαζέψαμε έχουν σημαντικές αισθητικές και μεθοδολογικές διαφορές, ωστόσο όλες έχουν ως κοινό τόπο τόσο την έκφραση ταυτοτικών διεκδικήσεων, όσο και τη χρήση γλώσσας/κειμένου κεντρικά στον τρόπο που αναπτύσσουν την επικοινωνιακή τους δομή. Η σειρά αυτών των ταινιών παρουσιάζεται για να συνοδέψει την προβολή της ταινίας “Τόπος” της Αντουανέτας Αγγελίδη, πρωτοποριακού φεμινιστικού έργου του ελληνικού κινηματογράφου του 1985 σε μια σπάνια προβολή σε φιλμ 35 χιλιοστών και με αγγλικούς υποτίτλους.

O ATOPOS CVC εγκαινιάζει έναν ολόκληρο χρόνο δράσεων γύρω από το βιβλίο, το κείμενο, την τέχνη και την ανάγνωση στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” με τίτλο #TextMe σε επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ερευνητής Φιλ Ιερόπουλος ανέλαβε να επιμεληθεί το πρόγραμμα #TextMe_Lab το οποίο περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, performances και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών/ιδων και ακαδημαϊκών. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #Textme_Lab. To “Words speak louder than images” είναι η έκτη εκδήλωσή του.

Με την υποστήριξη: Athens Culture Net
Χορηγός εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ

atopos.gr

 

—————————————-

Έργα μου θα εκτίθενται και θα πωλούνται σε προσιτές τιμές στην ομαδική έκθεση SOLIDart για την οικονομική ενίσχυση του στεκιού μεταναστών και μεταναστριών Ηρακλείου. Στο ΔιαRτηρητέο, Θεοτοκοπούλου 14, Ηράκλειο Κρήτης. Εγκαίνια την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 7:00 μμ. Διάρκεια έκθεσης: 23/2 – 3/3 και ώρες 5-10 μμ. καθημερινά.

—————————————-

 

Συμμετοχή στο φεστιβάλ “Petit Paris d’Athenes 2017”, στις 5-15 Οκτωβρίου 2017 στην Αθήνα

Περισσότερα εδώ: Petit Paris d’Athenes

athensartnetwork.blogspot.gr

 


Στις 7 και 8 Απριλίου, στο θέατρο «ΚΑΤΩ» του πολυχώρου ΔιαRτηρητέο στην οδό Θεοτοκοπούλου 14 στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσιάζεται η μουσική performance «Ωδές στον πρίγκιπα». Η performance αποτελεί σύλληψη του μουσικού Οδυσσέα Γραμματικάκη, ως μέρος του project ξέφρενο αερόστατο, με τη συμμετοχή της εικαστικού Δανάης Σύρρου.

Τα ποιήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από λεπτή ειρωνεία, μοναχικότητα, προσμονή και απόγνωση και μεταδίδουν την αίσθηση και την εικόνα του αστικού τοπίου, αποτελούν αφορμή αλλά και δομικό στοιχείο των ηχητικών περιπλανήσεων. Ο μουσικός, με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, αναμιγνύει τους στίχους του Ασλάνογλου με τον ήχο μουσικών οργάνων, γεννητριών θορύβου αλλά και καθημερινών αντικειμένων δημιουργώντας επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα, που κάποτε μοιάζουν να μένουν μετέωρα και κάποτε εξελίσσονται σε ολοκληρωμένες μελωδίες. Τα αφαιρετικά έργα βίντεο της Δανάης Σύρρου, που χαρακτηρίζονται από διακριτικές απεικονίσεις αστικών τοπίων αλλά και έντονη εσωτερική αναζήτηση, δεν συνοδεύουν απλά τον ήχο, αλλά αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την ανάδειξη των στίχων του ποιητή και τη δημιουργία συναισθηματικών και πνευματικών ταξιδιών για τον θεατή.

Πληροφορίες

Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Απριλίου

Θέατρο «ΚΑΤΩ», πολυχώρος ΔιαRτηρητέο, Θεοτοκοπούλου 14, τηλ. 2815 109 406

Ώρα Έναρξης: 21.00

Διάρκεια: 50-70 λεπτά

Είσοδος: με ελεύθερη συνεισφορά

Μουσική: ξέφρενο αερόστατο
Βίντεο: Δανάη Σύρρου
Κείμενο εισαγωγής: Γιώργος Βαϊλάκης
Απαγγελία εισαγωγής: Αντώνης Αρκουλάκης

Ποίηση: Νίκος – Αλέξης Ασλάνογλου, από την συλλογή «Ωδές στον πρίγκιπα», γραμμένη από το 1971-1975

 

—————————————-

Την Παρασκευή 15 Απριλίου και ώρα 18:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της Δανάης Σύρρου με τίτλο “Somatographie/Σωματογραφή”, στον χώρο της παλιάς εφημερίδας “Μεσόγειος”, στην οδό Χάνδακος 20 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 εώς και τις 22 Απριλίου και θα είναι ανοικτή καθημερινά από τις 18:00 εώς τις 22:00.

Αφίσαsmall

—————————————-

Ωδές στον πρίγκιπα, μουσική performance // ξέφρενο αερόστατο

afisa

Η performance, σύλληψη του μουσικού Οδυσσέα Γραμματικάκη στα πλαίσια του project ξέφρενο αερόστατο, με τη συμμετοχή της εικαστικού Δανάης Σύρρου, πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ sound acts στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2015. Αποτελεί την μετεξέλιξη μιας σειράς μελοποιήσεων πάνω σε ποιήματα του Ν.Α. Ασλάνογλου από τη συλλογή “Ωδές στον Πρίγκιπα”.

Τα ποιήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από λεπτή ειρωνεία, μοναχικότητα, προσμονή και απόγνωση και μεταδίδουν την αίσθηση και την εικόνα του αστικού τοπίου, αποτελούν αφορμή αλλά και δομικό στοιχείο των ηχητικών περιπλανήσεων. Ο μουσικός, με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, αναμιγνύει τους στίχους του Ασλάνογλου με τον ήχο μουσικών οργάνων, γεννητριών θορύβου αλλά και καθημερινών αντικειμένων δημιουργώντας επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα, που κάποτε μοιάζουν να μένουν μετέωρα και κάποτε εξελίσσονται σε ολοκληρωμένες μελωδίες. Τα αφαιρετικά βίντεο έργα της Δανάης Σύρρου, που χαρακτηρίζονται από διακριτικές απεικονίσεις αστικών τοπίων αλλά και έντονη εσωτερική αναζήτηση, δεν συνοδεύουν απλά τον ήχο, αλλά αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την μετουσίωση των στίχων του ποιητή σε συναισθηματικά και πνευματικά ταξίδια για τον θεατή.

Ενισχύοντας με εικόνες και ήχους την συνειρμική ιδιότητα του ποιητικού λόγου, οι καλλιτέχνες φιλοδοξούν να επαναφέρουν τους στίχους του Ασλάνογλου στον ενεστώτα χρόνο, εκεί όπου οφείλει να ανήκει η ποίηση.

συντελεστές:


μουσική – ξέφρενο αερόστατο
βίντεο – Δανάη Σύρρου
κείμενο εισαγωγής – Γιώργος Βαϊλάκης
απαγγελία εισαγωγής – Αντώνης Αρκουλάκης

Τα ποίηματα είναι από την ποιητική συλλογή “Ωδές στον πρίγκιπα” του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου, που γράφτηκε από το 1971 εώς το 1975 στη Θεσσαλονίκη.

Διάρκεια: 50′ – 65′ (ανάλογα με την εξέλιξη των αυτοσχεδιαστικών μερών)

Περισσότερο αερόστατο στο franticaerostat.com